Flere bilder av Pipeløk
Pipeløk

Pipeløk - Allium fistulosum

Navn Pipeløk
Latinsk navn Allium fistulosum
Familie Løkfamilien
Herdighetssone
Frøbehandling ID
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Enkelte tilfeller av forgiftning har forekommet hos pattedyr (Særlig hunder), ved store inntak av enkelte medlemmer av denne arten
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende staude
Ytelsesevne 3
Jorddekkende egenskap x
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Hardfør staude som ikke er frostskjør. Produserer klumper av løk-smakende pærer på 1-4.5 cm, med hule runde grønne blader som kan benyttes som vårløk. Fin flerårig grønnsak. Pipeløken har lange tradisjoner som kultur- og matplante i Norge. Bladene er tilgjengelig til langt utpå vinteren hvis været er mildt nok, tåler snø uten å visne. Vokser bra med de fleste planter, spesielt med roser, gulerøtter og kamille. Planter fra erteblomsfamilien hemmes i veksten av pipeløk. Har en gjensidig negativ effekt på blålusern eller alfalfa.

Urtekildens Planteleksikon om pipeløk

Formering av pipeløk

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: (Spireevne på 50 % i 2 år). Såes på våren eller sensommeren. Frøhodene produseres etter en kuldeperiode. Kan krysspollineres av insekter med forskjellige varianter av pipeløk, og i enkelte tilfeller med kuleløk og kepaløk (Luftløk er opprinnelig en kryssning mellom pipeløk og kepaløk). Ideel spiretemperatur er 21°C, og spiring skjer normalt etter ca 10 dager.

Deling: Deles hvert tredje eller fjerde år. De klumpformede pærene deles på våren eller høsten og plantes med 15 cm avstand.

Pipeløk sorter

Bajkal: Russisk
Nebuka Evergreen: Japansk.
Picnic:
Russki zimny: Russisk
Shimonita: Japansk